Yleinen rokotusohjelma

Tällä palstalla julkaistaan Nokian neuvolan henkilökunnan välittämiä virallisia tiedotteita. Palstalla ei voi käydä keskustelua aiheista.

Valvojat: NEUVOLA, hipponi

Yleinen rokotusohjelma

ViestiKirjoittaja hipponi » 11 Syys 2008, 09:13

Tämän tiedotteen Nokian mammoille on antanut Nokian neuvola:

Mitä rokottaminen on?
Rokotettaessa elimistölle annetaan tautia aiheuttavaa mikrobia tai sen osaa sellaisessa muodossa, että se saa elimistössä aikaan suojan, aktiivisen immuniteetin, tätä taudinaiheuttajaa vastaan. Suoja muodostuu joko vasta-aineista tai soluvälitteisestä immuniteetista ja kohdistuu rokotuksen jälkeen aina juuri kyseistä bakteeria, virusta tai toksiinia (myrkkyä) vastaan. Näin suoja, joka voi olla jopa infektion antamaa suojaa parempi, saadaan ilman sairauden aiheuttamia kiusallisia tai vaarallisia oireita.
Aktiivinen immuniteetti synnytetään antamalla rokote sopivasti elimistöön. Vaikka rokote useimmiten pistetään neulalla, on muitakin mahdollisuuksia olemassa. Termi ´rokotus´ ei siis tarkoita samaa kuin pistos - toisin kuin yleisesti ajatellaan. Osa rokotteista voidaan antaa suun kautta liuoksena tai kapseleina. Myös rokottamista limakalvojen kautta tutkitaan nykyisin aktiivisesti: tulevaisuudessa rokotebanaani tai -aerosoli saattavat korvata nykyiset pistettävät rokotteet.

Yleinen rokotusohjelma
Lasten ja nuorten rokotukset


Ikä Rokote

3 kk DTaP-IPV-Hib
5 kk DTaP-IPV-Hib
12 kk DTaP-IPV-Hib
14-18 kk MPR
4 v DTaP-IPV
6 v MPR
14-15 v dtap


Yleisen rokotusohjelman rokotteet ja niillä ehkäistävät taudit

BCG tuberkuloosirokote (Bacillus Calmette-Guérin)
DTaP-IPV-Hib kurkkumätä (diphtheria = D)-, jäykkäkouristus (tetanus = T)-, soluton hinkuyskä (acellular pertussis = aP)-, polio (IPV)- ja Haemophilus influenzae tyyppi b (Hib) -rokote
DTaP-IPV kurkkumätä (D)-, jäykkäkouristus (T)-, soluton hinkuyskä (aP)- ja polio (IPV) -rokote
dtap kurkkumätä (d)-, jäykkäkouristus (t)- ja soluton hinkuyskä (ap) -rokote
DT kurkkumätä (D)- ja jäykkäkouristus (T) -rokote
dT kurkkumätä (d)- ja jäykkäkouristus (T) -rokote; tehosterokotuksiin
Hib Haemophilus influenzae tyyppi b (Hib) -rokote
IPV inaktivoituja tyyppi 1, 2 ja 3 viruksia sisältävä poliorokote
MPR tuhkarokko (morbilli = M)-, sikotauti (parotitis = P)- ja vihurirokko (rubella = R) -rokote
HAV hepatiitti A -rokote
HBV hepatiitti B -rokote
HAV ja -HBV hepatiitti A ja hepatiitti B -rokote
influenssa influenssarokote
TBE puutiaisaivotulehdus (rokotuskampanja Ahvenanmaalla 1.1.200631.12.2010.)
Rokotteiden antigeenimääriä kuvaavat merkinnät:D, T, P = suurempi antigeenimääräd, t, p = pienempi antigeenimäärä


TIEDOTTEITA:


· Suomen kansalliseen rokotusohjelmaan on tulossa uusia rokotteita. Rota -virusta vastaan tuleva rokote odottaa asetusmuutosta ja budjetointia. Rokotetuottajat vielä kilpailutetaan, näillä näkymin rokotukset voidaan aloittaa vuoden 2009 syksyllä.
· Uusi Pneumokokki -rokotetutkimus (valtakunnallinen) alkaa keväällä 2009. Nokia saattaa olla mukana tutkimuksessa. Kaikki 2-18 kuukauden ikäiset lapset saavat 1-3 rokotetta normaaleilla neuvolakäynneillä. Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista.
· Tuhkarokkoa Keski-Euroopassa, saksassa ja Sveitsissä, antroposofisissa yhteisöissä, joissa vastustetaan yleisiä rokotuksia. Nämä pitävät sairastamalla saatavaa immuniteettia rokotuksia parempana ja levittävät tarttuvia tauteja tietoisesti esim. järjestämällä lastenjuhlia sairastuneiden kodeissa. Tuhkarokon sairastaneista lapista yksi tuhannesta saa vakavan aivokalvontulehduksen joista vain noin kolmannes toipuu. Aivovauriot ja kuolemat olivat Suomessa vielä 70 luvulla yleisiä.
· Poliovirusta ei ole saatu hävitetyksi maailmasta. Afganistanin, Pakistanin poliittinen sekasorto estä rokotuskampanjat Intia; Uttar Pradesh, Bihar, hygieniataso heikko, väestöä paljon.
Nigeria; luottamuspula (vie miehisyyden). Indonesia, Jemen, Somalia vuonna 2005 satoja tapauksia, somaliassa edelleenkin.Virus leviää väestössä jos kattavuus huono. Laumaimmuniteetti; kun tarpeeksi suuri määrä väestöstä on rokotettu, eivät rokottamattomatkaan saa tautia. Perusrokotesuoja riittää suojaksi maissa joissa ei ole poliotapauksia viimeisien vuosien aikana esiintynyt.
Matkailijan on syytä tarkistaa maakohtaiset rokotus-suositukset. www.ktl.fi
· Vesirokkorokotetta suositellaan sukukypsässä oleville henkilöille, terveydenhuoltohenkilöstö, päiväkoti ja koulutyöntekijät, mikäli ei ole tietoa sairastamisesta.
.
· Rokotteen valmisteyhteenveto löytyy osoitteesta www.nam.fi
Avatar
hipponi
Puheripuli
 
Viestit: 386
Liittynyt: 15 Syys 2007, 14:23
Paikkakunta: Nokia/Alhoniitty

Paluu Neuvola tiedottaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron