Lehdistötiedote sikiöseulonnan vaihtoehdoista

Tällä palstalla julkaistaan Nokian neuvolan henkilökunnan välittämiä virallisia tiedotteita. Palstalla ei voi käydä keskustelua aiheista.

Valvojat: NEUVOLA, hipponi

Lehdistötiedote sikiöseulonnan vaihtoehdoista

ViestiKirjoittaja hipponi » 12 Syys 2008, 11:27

Nokian neuvolan antama tiedote:

SIKIÖSEULONNAN VAIHTOEHDOT

Sikiöseulontoihin osallistuminen on vapaaehtoista ja maksutonta.
Perhe ja viime kädessä raskaana oleva nainen päättää seulontoihin osallistumisesta.

Sikiöseulontoja koskeva kansanterveyslain asetus edellyttää kuntien järjestävän raskauden aikaiset sikiöseulonnat viimeistään 31.12.2009 mennessä. Asetuksen tavoitteena on varhaisraskauden kromosomihäiriöiden seulonta ja keskiraskauden vaikeiden sikiön rakennevaurioiden seulonta. Kehyskunnat (Lempäälä, Nokia, Pirkkala, Ylöjärvi ja Vesilahti) ovat yhdessä kilpailuttaneet raskauden aikaiset sikiön kromosomi ja rakennepoikkeavuuksien seulontaan liittyvät ultraäänitutkimukset. Nämä tutkimukset tehdään jatkossa Terveystalossa Tampereella.
Kehyskunnat muuttavat kukin seulontajärjestelmänsä vuoden 2008 aikana asetuksen mukaiseksi.

Odottaville äideille äitiysneuvolassa ja Terveystalossa tehtävien tutkimusten tarkoitus on todeta, onko raskaus edennyt normaalisti sekä saada tietoja mahdollisista riskitekijöistä. Osa poikkeavuuksista voidaan todeta jo raskauden aikana tehtävillä sikiötutkimuksilla. Noin kolmella vastasyntyneellä sadasta todetaan jokin rakenne- tai kromosomipoikkeavuus. Yhdellä lapsella sadasta poikkeavuus on vaikea. Tavallisin kromosomipoikkeavuus on Downin oireyhtymä eli 21-trisomia. Seulonnoissa saattaa löytyä myös muiden kromosomipoikkeavuuksien suurentunut riski. Ultraäänitutkimuksilla voidaan todeta erilaisia sikiön rakennepoikkeavuuksia, vaikka kromosomit olisivatkin normaalit.
Monet vanhemmat toivovat saavansa tiedon sikiön poikkeavuuksista, koska se voi auttaa raskauden seurannan sekä synnytyksen suunnittelussa. Sikiön sairauden toteaminen jo ennen synnytystä saattaa auttaa myös vastasyntyneen hoidon suunnittelussa. Jos sikiöllä todetaan vaikea sairaus tai vamma, perhe voi harkita raskauden keskeyttämistä.

On myös paljon sellaisia sikiön sairauksia ja rakenteellisia poikkeavuuksia, joita raskauden aikana ei mitenkään voida todeta. Käyttöön otettavat seulontamenetelmät on valittu ja ajoitettu niin, että ne olisivat mahdollisimman tarkkoja ja luotettavia.

Ennen kuin päätös sikiöseulontoihin osallistumisesta tehdään, perheen on hyvä pohtia myös mahdollisia seurauksia. Tutkimusten tulokset ovat onneksi useimmiten normaalit. Tulokset voivat myös osoittaa sikiöllä vamman tai sairauden suurentuneen riskin. Tutkimustulosten valmistuttua jää vain vähän aikaa harkita ja päättää jatkotutkimuksista, raskauden jatkamisesta tai keskeyttämisestä. Äitiysneuvolassa voi keskustella terveydenhoitajan kanssa tutkimuksista ja saada lisätietoa.

Varhaisraskauden yleiseen ultraäänitutkimukseen voidaan yhdistää kromosomi-poikkeavuuksien seulontaan liittyvä niskaturvotuksen mittaus ultraäänitutkimuksen yhteydessä. Ensisijainen kromosomipoikkeavuuksien seulontamenetelmä on ns.
varhaisraskauden yhdistelmäseulonta. Äitiysneuvolaan tulee hakeutua raskauden varhaisvaiheessa. Raskausviikoilla 911 otetaan verinäyte. Tämän tuloksen saa viikon kuluttua ja tulos on oltava käytettävissä ultraäänitutkimuksen yhteydessä. Tämä yleinen ultraäänitutkimus ajoitetaan raskausviikoille 1012, jolloin mitataan sikiön niskaturvotus. Yhdistämällä verinäytteen ja niskaturvotusmittauksen tulokset voidaan tunnistaa ne sikiöt, joiden kromosomipoikkeavuuden riski on suurentunut.
Jos yhdistelmäseulonta ei onnistu ja jos ensikäynti äitiysneuvolaan ajoittuu raskausviikon 12 jälkeen, voidaan tehdä toissijaisena kromosomipoikkeavuuksien seulontamenetelmänä raskausviikoille 14 16 ajoittuvat tutkimukset. Raskausviikoilla 14-15 tehdään yleinen ultraäänitutkimus ja 15-16 otetaan verinäyte.

Kaikille raskaana oleville, jotka eivät halua kromosomipoikkeavuuksien seulontaa, on tarjolla varhaisraskauden yleinen ultraäänitutkimus, joka tehdään raskausviikoilla 1014.
Tämän tutkimuksen päätarkoituksena on varmistaa, että sikiö on elossa, varmentaa raskauden kesto ja todeta sikiöiden lukumäärä. Tutkimuksen tarkoituksena ei ole etsiä sikiön poikkeavuuksia, mutta suuret ja vaikeat rakennepoikkeavuudet voivat näkyä jo tässä tutkimuksessa. Monia rakennepoikkeavuuksia ei kuitenkaan vielä raskauden tässä vaiheessa voida nähdä.

Kaikille raskaana oleville on tarjolla sikiön vaikeiden rakennepoikkeavuuksien selvittämiseksi rakenneultraäänitutkimus raskausviikoilla 19-21+6, jolloin ultraäänellä tutkitaan järjestelmällisesti sikiön elimet. Ultraäänitutkimuksessa raskaana oleva saa jo tutkimustilanteessa tiedon löydöksistä. Tarvittavat jatkotutkimukset suunnitellaan kunkin todetun poikkeavuuden edellyttämällä tavalla.

Varhaisraskauden yhdistelmäseulonnan tuloksesta antaa tiedon Terveystalo. Tays:n äitiyspoliklinikka lähettää kirjeitse vastauksen myöhemmäksi ajoittuvasta verinäytteestä. Jos seulonta osoittaa suurentunutta kromosomipoikkeavuuden riskiä, äidille tarjotaan mahdollisuutta sikiön kromosomitutkimukseen joko istukka- tai lapsivesinäytteestä. Tämä jatkotutkimus varmistaa, ovatko sikiön kromosomit normaalit. Mikäli rakenneultraäänitutkimuksessa todetaan sikiön rakennepoikkeavuus, edellyttää tämä lisätutkimuksia. Terveystalosta tehdään suoraan lähete lisätutkimuksiin Tampereen yliopistollisen sairaalan äitiyspoliklinikalle ja kopio lähetteestä tulee äitiysneuvolaan.
Avatar
hipponi
Puheripuli
 
Viestit: 386
Liittynyt: 15 Syys 2007, 14:23
Paikkakunta: Nokia/Alhoniitty

Paluu Neuvola tiedottaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron