HALI 3-vuotiaan kehityksen arviointi neuvolassa

Tällä palstalla julkaistaan Nokian neuvolan henkilökunnan välittämiä virallisia tiedotteita. Palstalla ei voi käydä keskustelua aiheista.

Valvojat: NEUVOLA, hipponi

HALI 3-vuotiaan kehityksen arviointi neuvolassa

ViestiKirjoittaja hipponi » 12 Syys 2008, 11:30

Nokian neuvolan antama tiedote: Terveyskeskus LAATUKÄSIKIRJA terveysneuvonta


HALI

HALI menetelmän tarkoituksena on olla neuvolan ja päivähoidon työntekijöille apuväline 3-vuotiaan lapsen kehityksen arviointiin, keskusteluun vanhempien kanssa ja lapsen mahdollisesti tarvitsemien tukitoimien suunnitteluun. Lapsen kehityksen arviointi edellyttää työntekijältä kehityspsykologista tuntemusta ja ammattitaitoa, joiden antamalta pohjalta hän pystyy tekemään päätelmiä eri tavoin hankkimistaan lasta koskevista tiedoista. Koska lapsen kehitys on yksilöllistä, työntekijällä tulisi olla kustakin arvioitavasta lapsesta myös pitempiaikaiseen seurantaan perustuvaa tietoa, sekä tietoa hänen kehityshistoriastaan ja perhetilanteestaan. HALI- menetelmän tehtävä on olla tämän laajemman tiedon lisänä ja tarkentajana. HALI ei ole psykologinen tai kielellinen testi, eikä se korvaa testeillä hankittua tietoa lapsesta. Näin ollen HALIsta ei ole syytä käyttää sanaa testi, vaan sanaa arviointi. HALI antaa monipuolisen kuvauksen lapsesta, mutta samalla se on seulan tyyppinen arviointimenetelmä, josta valtaosa lapsista suoriutuu.

HALIn avulla saatu kuva lapsesta ei ole pysyvä, eikä sen perusteella voida tehdä ajallisesti pitkälle ulottuvia johtopäätöksiä lapsesta. HALI kertoo lapsen tilanteen 3-vuoden iässä ja auttaa löytämään ne lapset, jotka mahdollisesti tarvitsevat siinä ikävaiheessa kehityksen tukitoimia. Normaaliin 3-vuotiaan lapsen kehitykseen kuuluu oman tahdon ja tunne-elämän epävakaisuus. Tavallista on, että lapsen yhteistyökyky vaihtelee päivittäin, jopa hetkittäin, ja sitä kautta saattaa vaikuttaa hänen arvioinnissa saamiinsa tuloksiin. Tämä on tärkeä ottaa huomioon johtopäätöksiä tehtäessä. Tarvittaessa arviointi voidaan myös toistaa joko kokonaan tai osittain muutamien viikkojen tai kuukausien kuluttua.

HALI-arvioinnista saadun tiedon avulla suunnitellaan yhteistyössä vanhempien kanssa tukitoimet päivähoitoon ja kotiin. Lapsen tuen tarpeen arvioinnin lähtökohtana on vanhempien ja työntekijöiden tekemien havaintojen yhteinen tarkastelu. HALI auttaa myös löytämään ne lapset, jotka on syytä ohjata tarkempiin tutkimuksiin. Tukitoimet on tärkeä aloittaa heti, kun tuen tarve on havaittu.

HALI-arvioinnin yhteenvetolomake antaa kokonaiskuvan siitä, miten hyvin lapsi toimii niillä kehityksen osa-alueilla, jotka ovat tärkeitä 3-vuotiaalle lapselle. Tehtävät ja pisteet on laadittu siten, että yleensä 3-vuotiaat lapset suoriutuvat niistä esitettyjen hyväksymiskriteerien mukaisesti. Ohjeellisena suosituksena esitetään, että tukitoimiin ryhtyminen on aiheellista, jos lapsen suorituksista n.1/3 on hylättyjä. Tukitoimien aloittaminen on myös paikallaan silloin, jos hylätyt suoritukset keskittyvät jollekin tietylle kehityksen osa-alueelle.

Kun neuvolassa tai päivähoidossa on arvioitu lapsen kehitystä HALIn eri tehtäviä ja lomakkeita apuna käyttäen, ja kun on tutustuttu vanhempien antamiin arviointeihin lapsestaan, keskustellaan vanhempien kanssa. Keskusteluun osallistuvat vanhemmat ja HALI-arvioinnin lapselle tehnyt työntekijä. Keskustelussa työntekijä ja vanhemmat yhdessä tarkastelevat ja arvioivat havaintojaan lapsesta ilman pyrkimystä diagnosointiin. Näin molempien näkemyksestä syntyy kokonaiskuva lapsesta. Myönteisiin puoliin kiinnitetään erityistä huomiota, ja niitä pitääkin jokaiselta lapselta löytää. Mikäli lapsen kehitys sujuu hyvin, annetaan vanhemmille tietoa siitä, miten he voivat edelleen tukea lapsen kehitystä. Kehityksen tukemiseksi tarvittavista tuki tai jatkotoimista sovitaan yhdessä vanhempien kanssa. Tehty suunnitelma kirjataan neuvolan tai päivähoidon yhteenvetolomakkeelle, lisäksi kirjataan myös se, milloin ja missä lapsen kehityksen edistymistä seurataan. Lopuksi vanhemmilta pyydetään allekirjoitus yhteenvetolomakkeeseen sekä lupa siihen saako HALI-arviointia koskevia tietoja antaa seuraavien neljän vuoden aikana lasta tutkiville ja hoitaville työntekijöille.
Avatar
hipponi
Puheripuli
 
Viestit: 386
Liittynyt: 15 Syys 2007, 14:23
Paikkakunta: Nokia/Alhoniitty

Paluu Neuvola tiedottaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron