KEHU 5-vuotiaan kehityksen arviointi neuvolassa

Tällä palstalla julkaistaan Nokian neuvolan henkilökunnan välittämiä virallisia tiedotteita. Palstalla ei voi käydä keskustelua aiheista.

Valvojat: NEUVOLA, hipponi

KEHU 5-vuotiaan kehityksen arviointi neuvolassa

ViestiKirjoittaja hipponi » 12 Syys 2008, 11:31

Nokian neuvolan antama tiedote:

KEHU

KEHU on 5-vuotiaan lapsen kehitystason arvioinnissa apuna käytettävä menetelmä. KEHU-arvioinnin tavoitteena on toimia lapsen kehityksen tukitoimien perustana neuvolassa ja päiväkodissa. KEHUn avulla voidaan arvioida yhdenmukaisesti ja luotettavasti 5-vuotiaan lapsen kehitystasoa. Arvioinnin pohjalta suunnitellaan yhdessä lapsen vanhempien kanssa mahdollisesti tarvittavat jatkotoimenpiteet. KEHUn tavoitteena on myös kehittää yhteistyötä vanhempien, neuvolan ja päivähoidon, sekä muiden lasta tutkivien ja kuntouttavien työntekijöiden kesken. Lisäksi tärkeä tavoite on kehittää neuvolan ja päivähoidon työtapoja lapsen yksilölliset tarpeet entistä paremmin huomioon ottaviksi. KEHU ei ole psykologinen testi, eikä siitä ole syytä käyttää sanaa testi, vaan arviointi. Kehityksen viivästymisestä voidaan puhua vasta sitten, kun sellainen on todettu kehityspsykologissa, lääketieteellisissä tai muissa vastaavissa tutkimuksissa.

KEHU- arvioinnissa lapsen kehitystä arvioidaan havainnoinnin ja tehtävien avulla. Tehtävät on laadittu kehityspsykologisen teoriatiedon, käytännön kokemusten ja tehtyjen seurantatutkimusten perusteella. Tehtävistössä on mukana vain osa niistä toiminnoista, jotka 5-vuotias lapsi yleensä hallitsee. Arvioinnin avulla saadaan tietoa lapsen minäkäsityksestä, liikkumisesta, tarkkaavaisuudesta ja muistista, kielellisistä toiminnoista, silmän ja käden yhteistoiminnasta, tunneilmaisusta, moraalikäsityksistä ja päivittäistoiminnoista. Tehtäviin keskittyminen, kiinnostuneisuus ja suoritusnopeus antavat tietoa lapsen työskentelytyylistä.

Lapsen kehityksen arviointi edellyttää työntekijältä kehityspsykologian tuntemusta ja ammattitaitoa, joiden antamalta pohjalta hän pystyy tekemään päätelmiä eri menetelmillä hankkimastaan lasta koskevasta tiedosta. Lapsen kehitys on aina yksilöllistä, joten työntekijällä tulisi olla kustakin arvioitavasta lapsesta pitempiaikaiseen seurantaan perustuvaa tietoa sekä tietoa hänen perhetilanteestaan. KEHU-arvioinnin tehtävänä on olla tämän laajemman tiedon lisänä ja tarkentajana. Tarkoituksena on löytää ne lapset, jotka mahdollisesti tarvitsevat erityisiä kehityksen tukitoimia ja ohjata heidät tarkempiin tutkimuksiin.

KEHU-arvioinnin jälkeen keskustellaan lapsen vanhempien kanssa. Keskustelussa vanhemmat saavat työntekijältä asiantuntijatietoa lapsensa toiminnasta, ja työntekijä saa vanhemmilta laajempaa tietoa lapsesta omien näkemystensä taustaksi ja tarkennukseksi. Keskustelussa näkemykset lapsesta yhdistetään ja pyritään muodostamaan käsitys siitä, miten lapsi on kehityksessään edennyt ja mitä hän erityisesti tarvitsee. Keskustelu käydään suoritettujen tehtävien pohjalta. Keskustelussa esille nousevat lapsen vahvuudet sekä ne toiminnot, jotka ovat kehittymässä tai kehittyäkseen tarvitsevat tukitoimia. Myönteisiin puoliin kiinnitetään erityistä huomiota, sillä kehityksen edistyminen rakentuu vahvuuksien varaan. Mikäli kehitys sujuu hyvin, annetaan vanhemmille tietoa siitä, miten he voivat edelleen tukea lapsensa kehitystä. Jos kehityksen tukemiseksi tarvitaan jatkotutkimuksia tai toimenpiteitä, niistä sovitaan yhdessä vanhempien kanssa. Tehty suunnitelma kirjataan lapsen yhteenvetolomakkeelle ja lopuksi sovitaan siitä, milloin ja missä lapsen kehityksen edistymistä seurataan. Tietojen siirtämiseen pyydetään aina vanhemmilta kirjallinen lupa.
Avatar
hipponi
Puheripuli
 
Viestit: 386
Liittynyt: 15 Syys 2007, 14:23
Paikkakunta: Nokia/Alhoniitty

Paluu Neuvola tiedottaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron